HONING UIT AMSTELVEEN

Achteraan op het terrein leven de bijen van Speelboerderij Elsenhove in Amstelveen. De huisimker van de boerderij zorgt er voor dat de honing die deze Amstelveense bijen maken, in potjes terecht komt en verkocht kan worden in het Theehuis.

honing amstelveen elsenhoveOnze honing van de imker, in de volksmond ‘koud geslagen’, is voor 100 procent een natuurproduct. De bijen verzamelen nectar op de bloemen. In de kast gekomen onttrekken ze vocht aan de nectar, ze dikken die in en voegen er stoffen aan toe. De imker haalt de door de bijen verzegelde raten uit de kasten en slingert de honing daar uit. Dit kun je onder andere op de Bijendag zien die jaarlijks op Elsenhove wordt georganiseerd. De honing wordt ten slotte gezeefd en in potten gedaan, zonder toevoegingen of verhitting.

Goed voor de gezondheid

honing amstelveen elsenhoveVeel mensen vinden het lekker, maar wist je ook dat het heel gezond is? Het kan namelijk kan ook gebruikt worden als geneeskrachtig middel en wordt daarom ook wel de nectar van de goden genoemd. Het gebruik van honing bij keelpijn is bekend, maar wij begrepen van kopers van de Amstelveense honing ook dat ze het gebruiken om hun hooikoorts en eczeem te bestrijden. “Door regelmatig honing uit eigen streek te eten, bouw je een natuurlijke weerstand op tegen de pollenallergie.” Het zou ook een gunstige werking hebben op hooikoorts en eczeem.

Koud geslagen honing

De Elsenhove honing wordt dus niet verhit, in tegenstelling tot veel potten die je in de supermarkt koopt. Het grote voordeel hiervan is dat er hierdoor geen enzymen verloren gaan en vele goede eigenschappen behouden blijven. Gebruik je het in je thee, voeg hem vanwege dezelfde reden dan ook pas toe als de thee op drinktemperatuur is.

Koud geslagen honing kan na verloop van tijd kristalliseren doordat het niet verhit is bij het oogsten. Dat is een natuurlijk proces. Je kan het weer vloeibaar maken, door het potje in een pannetje met water te zetten en deze langzaam te verhitten tot maximaal 37 graden. Je zal zien dat het weer heerlijk vloeibaar wordt.

De honing van Elsenhove in Amstelveen is te koop in het Theehuis, centraal gelegen op het terrein van de kinderboerderij. We verkopen dit prachtige streekproduct in potten van 500 gram voor € 7,95. 

Amstelveense honing hooikoorts